KA-sat

Ka-sat, de meest krachtige communicatie satelliet ooit gebouwd, is gelanceerd met een Proton raket vanuit de Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan op 26 december 2010.

De Ka-sat  satelliet weegt net over de 6 ton, en is in geostationaire baan op 9 graden oost en zorgt voor de backbone van satelliet eigenaar Eutelsat’s nieuwe generatie Tooway diensten die vanaf nu bij ons leverbaar zijn.

De Ka-sat satelliet is gebouwd op het Eurostar E3000 platform door Astrium, heeft een levensverwachting van 16 jaar en levert totaal 70gbps doorvoersnelheid, genoeg om breedband internet aan 1,500,000 huishoudens en (mkb) bedrijven te leveren.

De satelliet levert via de unieke KA band dekking via 82 spot beams, elke spotbeam heeft een 237 Mhz Transponder geschikt voor 475Mbps en het hele spot beam netwerk dekt heel Europa inclusief de nieuwe landen, het hele mediterrane bassin, een deel van zuid Afrika en een deel van het midden oosten.

Afbeelding van de KA-sat

Eutelsat heeft rond de Ka-sat € 350 mln. geïnvesteerd voor een geavanceerd grond netwerk met een onderling aangesloten infrastructuur van 10 gateways gericht op hoge kwaliteit dienstverlening, hoge snelheid en betrouwbaarheid.

Het hele Ka sat netwerk word beheerd door Eutelsat’s dochteronderneming Skylogic in het NOC gevestigd in Turijn. Klantactivatie, ondersteuning, facturatie en ondersteunende werkzaamheden aan het netwerk worden door onze partner Europasat verzorgt in samenwerking met Tweeweginternet.

Er word gebruik gemaakt van een satelliet schotel van 75 cm doorsnee met een viasat surfbeam2 modem, de Ka sat satelliet en het nieuwe modem gebruiken de laatste technologische ontwikkelingen op gebied van kanaal doorsturing met MF-TDMA, wat gewoon betekend dat er een veel betere snelheid behaald kan worden in gebieden waar geen breedband mogelijk was.